Fakta om Mallorca

mallorca

Beliggende i den vestlige del af Middelhavet, er Mallorca en af de største øer i øgruppen Balearerne, der anses for at være en af de mest populære turistattraktioner i verden.

Øen er ca. 3.600 km2 stor og er hjem for mere end 780.000 indbyggere, hvoraf halvdelen lever i øens hovedstad Palma de Mallorca. Målt i turister, er antallet dramatisk højere, da Mallorca modtager mere end 10 millioner turister hvert år, som alle søger efter øens berømte 3 S’er: strand, sol og sand.

Sprog og livet på Mallorca

Da Mallorca som ø hører til Spanien, er det officielle sprog spansk, selvom det takket være det enorme antal turister, der årligt besøger øen, også er nemt at finde folk (og mange forretninger), som også snakker engelsk, tysk og irsk.

Mallorca har også et meget varieret landskab og begrænser sig ikke kun til at tilbyde vidunderlige strande. I stedet byder øen på adskillige andre attraktioner, såsom feriesteder og små forlystelsesparker, såvel som et af de bedste køkkener fundet noget sted i Spanien.

Historie

De første spor af nogen form for befolkning i Mallorcaregionen stammer helt tilbage fra år 6.000 f.Kr., med fund af begravelseskamre fra folk fra stenaldertiden. Adskillige århundreder efter blev regionen besat af romerne, som trivedes i området og grundlagde byerne Alcudia og Palma.

I år 534 blev øen forladt og besat af det Byzantiske rige, som indførte kristendommen og startede med at bygge kirker på øen. Dette var dog kun for en kort periode, da en række konflikter startede, som varede i århundreder. I det 19. århundrede oplevede øen et stort tilbageslag, da vinmarkerne blev ødelagt pga. af sygdom og disse på daværende tidspunkt var en stor indtægtskilde. Dette medførte at mange folk emigrerede fra Mallorca til fastlandet.
I starten af det 20. århundrede, blev Mallorca en meget stærk spiller i Den Spanske Borgerkrig, da øen var en af de store nationalistiske højborge. Dette endte med slaget om Mallorca som fandt sted den 12. september i 1936 hvor republikanerne blev tvunget til at forlade øen.

Mallorcas store gennembrud kom i anden halvdel af det 20. århunderede, da øen blev en stor turistdestination, med bare 500.000 turister i 1960 til mere end 10 millioner i dag.

Klima

Weather in Mallorca is fairly representative of other Mediterranean locations, and it offers visitors a quite varied set of temperatures throughout the year, with more than 300 days full of sun in that period of time. Average temperatures on summer range from 24°C (75°F) to 28°C (82°F) which makes the beaches on Mallorca an ideal place for enjoying a vacation. The months of the year with more sun are July, August and September, with more than 11 hours of sun a day each. This is by far the busiest period for the island, since it is the most concurred.

Selvom vejret ændrer sig i andre måneder, er øen stadig utrolig behagelig og har et mildt og nogenlunde varmt vejr. Folk som kun foretrækker varme og solrige dage skal helst undgå november, december og januar, hvor temperaturerne kan blive helt ned til 4°C (39°F). Regn forekommer næsten ikke, selvom det somme tider regner pga. de bjergrige områder på øen, som giver en større koncentration af regnskyer.

Transport

En af de største fordele ved Mallorca er, at det er en af de øer, hvor det er nemmest at komme rundt på i hele øgruppen, trods størrelsen. Øen byder også på et stort udvalg af transportformer for besøgende at vælge mellem. Her er nogle af dem.

Båd – Som ø er Mallorca meget godt forbundet med en række steder via båd, cruise og færger, som er tilgængelige langs hele kysten. Dette forbinder den til resten øerne i øgruppen, såvel som det spanske fastland.

Bus – Netværket af busser på Mallorca er det bedste i hele øgruppen og både lokale og besøgende kommer let rundt til byerne på øen. Byen Palma på Mallorca har et særdeles indviklet og nyttigt netværk af busser, som dækker byens vigtigste steder til rimelige penge.

Lejebil – At leje en bil på Mallorca kan være både sjovt og frustrerende på samme tid. På den ene side kan det være ret svært at køre rundt i centrum og ved de større seværdigheder, da øen er fuld af smalle gader med masser af trafik. På den anden side får man som besøgende, en enestående mulighed for at få adgang til hjørner af Mallorca med smukke udsigter, som kun få personer nogensinde besøger, når man er afsted i bil.

Lufthavnen – Palma de Mallorca lufthavnen er øens største lufthavn og en af Spaniens mest travle, med fly fra adskillige lande rundt om i verden der enten ankommer eller mellemlander på øen til andre lande hver dag. Lufthavnen er også hjemsted for flere af verdens mest anerkendte flyselskaber.

Berømte byer på Mallorca

Som den største og mest populære ø i øgruppen de Baleariske øer, er Mallorca hjemsted for nogle af de mest interessante byer i regionen, hver af dem med deres helt egne seværdigheder at byde på, herunder strande og parker. Her er nogle af dem.

Palma de Mallorca – Palma er hovedstad på øen Mallorca, og er hjem for mere end 300,000 indbyggere, og for øens mest interessante seværdigheder. Byen har en bred vifte af bygninger, inkl. kirker og katedraler, såvel som smalle gader og smukke haver.

Alcudia – by anses for at være Mallorcas næststørste by og byder på herlige feriesteder og nogle af de smukkeste strande på øen. Den har også en enorm nationalpark, S’Albufera, og en meget flot marina. Byen har også en varieret geografi, der går fra beboelsesområder til bjergkæder for de eventyrlystne.